Kongahälla Center Framtidssäkrade VVS-lösningar på Kongahälla Center i  nya stadsdelen Kongahälla i Kungälv.


2018-11-13Adapta Fastigheter uuför ett nytt köpcentrum i nya stadsdelen Kongahälla i Kungälv. Det 37.000kvm stora köpcentret är i tre plan med parkeringsgarage i bottenplan. Över 100 butiker och resturanger kommer att rymmas i byggnaden och på tredje våning kommer det även att finnas en hälsodel med vårdcentral, gym och tandläkarmottagning. Preliminär öppning är vären 2019.

Utmaningen

Gert Gustafsson och Anna Maria Isaksson på Kungälvs Rörläggeri AB projektleder det omfattande arbetet med VS-entreprenaden. En utav de största VVS-utmaningarna i ett projekt av den här kalibern är att inflyttningen av hyresgäster sker stegvis samt att varje hyresgäst väljer vilken kyl- eller värmeeffekt de behöver och hur ytan skall inredas, berättar Gert. 25 W/kvm kyla ingår i hyran med möjlighet att köpa till 40 W/kvm. Injusteringen av värme- och kylsystemet sker således i olika etapper. Anna Maria fortsätter, vi har veckovisa projektmöten med de olika hyresgästerna och det är vanligtvis ändringar varje vecka som påverkar rördragningen och systemförhållandena, vilket betyder extra arbete för oss. Detta ställer krav både på projektledarnas skicklighet och bemanningen av montörer. Vi har 15 montörer som arbetar i projektet, säger ledande montör Niklas Gustavsson. Valet av VVS lösningar och produkter är en viktig bit i att få ett system som enkelt kan anpassas till olika krav på inomhusklimat och inredning.
Lösningen

Kungälvs Rörläggeri AB och IMI Hydronic Engineering har samarbetat i ett antal stora projekt. Flera projektledare har också gått IMI Hydronic Enigneerings injusteringskurser. Gert kontaktade Martin Nylund, KAM fastighetsägare, på IMI för att gemensamt titta på ritningarna och hitta en VVS-lösning som klarar kraven på inomhusklimatet och som kan anpassas efter förhållanden som påverkar distributionen av värme och kyla. En korrekt trycksättning och effektiv avgasning är en grundförutsättning för ett driftsäkert och energieffektivt VVS system. Valet föll på tryckhållningslösningen Transfero Connect som kombinerar tryckhållning med cyklonisk vakuumavgasning. För att kunna injustera systemet i etapper utan att behöva göra om hela injusteringsprocessen efter ändrade tryckförhållanden valde man att på kylsidan installera TA-Modulator**, en tryckoberoende injusterings- och styrventil, i kombination med ställdonet TA-Slider. På värmesidan användes Eclipse radiatorventil med automatisk flödesbegränsning. Detta ger färre produkter att installera och injusteringen går betydligt snabbare. På stammarna valde man att installera STAF och STAD-STAP.

Fakta
Typ av projekt: Nybyggnation
Byggnad: Shopping center
Ägare: Adapta Fastigheter och Alecta
Byggherre: Serneke
VS-Entreprenör: Kungälvs Rörläggeri AB
Produkter: Transfero Connect, STAD, STAF, STAP, Eclipse, TA-Modulator, TA-Slider


Läs mer och ladda ner pdfKongahälla Center