Project Viever en Vliegenier van Wonen Zuid
Eclipse bewijst waarde in praktijk!

12-6-2018

​Voor meer warmtecomfort betaal je meestal extra. De huurders van de twee woongebouwen Viever en Vliegenier in Roermond doen dat niet, zij betalen sinds januari juist minder. De reden? Een forse renovatie aan de installaties van deze complexen leverde 30% energiebesparing op. Daarbij werden ook de radiatorkranen door IMI vervangen… .

Wonen Zuid is een corporatie in Limburg met 14.000 woningen. Daaronder ook de woongebouwen Viever en Vliegenier. In totaal wonen hier zo'n 700 mensen. In de afgelopen jaren zijn de installaties van deze complexen - daterend uit de jaren zeventig - gerenoveerd. Daarbij werden de Cv-ketels en pompinstallaties vervangen, maar werden ook de radiatorkranen vernieuwd. Deze ingrijpende renovatie bleef niet zonder gevolgen. "De bewoners profiteren sinds vorig jaar niet alleen van meer warmtecomfort, maar ook van lagere stookkosten. Ze betalen sinds begin dit jaar elke maand € 10 minder!"​

​Schoolvoorbeeld​

Aan het woord is Frans Geus. Vol trots vertelt deze (Senior)Technisch Beheerder Planmatig Onderhoud over de samenwerking tussen Wonen Zuid, diverse fabrikanten en installateur Dassen Groep uit Stein. "Het was een schoolvoorbeeld van hoe het altijd moet gaan: in een strakke planning elkaar helpen, zodat de eindgebruiker - onze bewoners - nauwelijks overlast hebben van de werkzaamheden."

Geus.jpg
Eclipse


Het vervangen van de radiatorkranen was een absolute must, beweert Geus. "Ze waren na 30 jaar versleten, met als gevolg dat het gebouw hydraulisch niet in evenwicht was en het energieverbruik nogal hoog." Om de volumestroom (waterhoeveelheid) nauwkeuriger in te stellen, koos Wonen Zuid voor de Eclipse radiatorafsluiter. "Als de waterhoeveelheid meer in balans is, heb je minder pompdruk nodig, dat bespaart veel energie."

Positieve reacties

Met deze ingrijpende renovatie van de installaties, heeft Wonen Zuid een totale besparing op het energieverbruik en co2-uitstoot gerealiseerd van zo'n 30%. Een cijfer dat inmiddels andere corporaties ook aan het denken heeft gezet. "Bewoners en corporaties reageren enthousiast over onze aanpak. Wat ons betreft, volgt iedereen ons voorbeeld. Gewoon een kwestie van doen!"

Klikhier​ voor de technische specificaties van de Eclipse raditorafsluiter


Project Viever en Vliegenier van Wonen Zuid